Η γνώση

Ηλεκτρονικό περιοδικό Σ.Δ.Ε. Αγ. Αναργύρων



Πρόσωπα της Ιστορίας

Αρχαία ελληνική ιστορία

Παγκόσμια ιστορία

Ιωάννα της Λωραίνης


Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014 | Επιμέλεια: Ηλίας Κρομμύδας

Η Ιωάννα της Λωραίνης ή Ζαν ντ'Αρκ (Jeanne d'Arc, γνωστή και ως Παρθένος της Ορλεάνης, γεννήθηκε στις (6 Ιανουαρίου 1412 σύμφωνα με κάποιες πηγές) σε οικογένεια χωρικών και αφοσιωμένων θρήσκων στο μικρό χωριό του Ντομρεμί της Γαλλίας. Ήταν Γαλλίδα ηρωίδα επικεφαλής των Γαλλικών στρατευμάτων στον Εκατονταετή Πόλεμο κατά των Άγγλων στην Γαλλία.

Σε ηλικία 13 ετών είδε στον κήπο του πατρικού σπιτιού της το πρώτο από τα οράματά της, όπου παρουσιαζόταν ο Αρχάγγελος Μιχαήλ, η Αγία Μαργαρίτα και η Αγία Αικατερίνη και την καλούσαν να δράσει προκειμένου να απαλλάξει τη Γαλλία από την ταπείνωση που της είχαν επιβάλει οι Άγγλοι με τη Συνθήκη του Τρουά στην πιο κρίσιμη φάση του Εκατονταετούς πολέμου, και να βοηθήσει τον διάδοχο του γαλλικού θρόνου Κάρολο Z΄ να επανακτήσει το στέμμα. Όμως, μόνο το 1429, αφού υπερνίκησε πολλές δυσκολίες, η Ιωάννα κατόρθωσε να γίνει δεκτή από τον Κάρολο και να πάρει την άδεια να ηγηθεί μιας μικρής στρατιωτικής δύναμης που είχε συγκροτηθεί για να ενισχύσει την Ορλεάνη, μία από τις λίγες πόλεις που είχαν μείνει πιστές στον διάδοχο, την οποία πολιορκούσαν οι Άγγλοι.

Η Γυναίκα Εθνικοσοσιαλίστρια καλείται να περπατήσει στον Δρόμο της Αρετής

Ήταν η Εθνικίστρια και Εθνικη Ηρωίδα των Γάλλων. Η Ζαν ντ'Αρκ περπάτησε στον δρόμο όπου υπάρχει η αγωνιστική αντίληψη της ζωής, η υπέρτατη των ηθικών αξιών, που νοηματοδοτεί, περιφρουρεί και καθοδηγεί όλες τις άλλες, η ΤΙΜΗ.

Οδήγησε λοιπόν τα γαλλικά στρατεύματα σε νίκη κατά των Βρετανών κατακτητών στην Ορλεάνη σε ηλικία μόλις 18 ετών. Η Ζαν ντ'Αρκ έδειξε ανδρεία, που θα την ζήλευαν και οι πιο μαχητικοί Ιππότες της εποχής εκείνης. Η Ιωάννα θα χτυπηθεί στο πόδι από βέλος, θα συνεχίσει ωστόσο απτόητη τη μάχη, με τα γαλλικά στρατεύματα να μετρούν επιτυχία την πρώτη μέρα της εφόδου. Το ατίθασο θάρρος της όμως την έκανε να πιαστεί από βουργουνδικές δυνάμεις -οι οποίες πολεμούσαν στο πλευρό των Βρετανών- και έτσι την παραδόσανε στις Βρετανικές αρχές.

Οι Βρετανοί και μέλη του γαλλικού κλήρου αποφάσισαν να τη δικάσουν ως αιρετική και μάγισσα, σε μια δίκη-παρωδία. Οι ταπεινωμένοι Βρετανοί και οι Γάλλοι προδότες μισούσαν την Ιωάννα της Λωραίνης για την απρόσμενη τροπή που είχε πάρει ο Εκατονταετής Πόλεμος. Η δημόσια δίκη δεν πήγαινε ωστόσο όπως προσδοκούσαν οι διώκτες της: οι σπιρτόζικες απαντήσεις της και η ευλάβειά της κέρδιζαν ολοένα και περισσότερο το κατά τα άλλα εχθρικό ακροατήριο, με τις κατηγορίες για βλασφημία να πέφτουν στο κενό. Η δίκη θα συνεχιζόταν λοιπόν κεκλεισμένων των θυρών και, όπως ήταν αναμενόμενο, οι δικαστές θα την έβρισκαν ένοχη καταδικάζοντάς τη να καεί ζωντανή . Η Ιωάννα θα υπέμενε το τελευταίο της μαρτύριο με αξιοπρέπεια, την ώρα που 10.000 κόσμου είχαν συρρεύσει για να απολαύσουν τη δημόσια εκτέλεση. Ο θρύλος το θέλει η καρδιά της να παραμένει ανεπηρέαστη από τις φλόγες.

Η αγία πολεμίστρια πέθανε το 1431, σε ηλικία μόλις 19 ετών.



Πηγές
Βικιπαίδεια, ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
en.wikipedia.org
arxaia-ellinika.blogspot.gr



Για να με ακούσετε πατήστε το play >


Ειδήσεις



Πρωτοσέλιδα εφημερίδων




Νέες και hot ταινίες


Ταινίες στα σινεμα




Αναζήτηση στο διαδίκτυο

Επισκέπτες


Flag Counter