Η γνώση

Ηλεκτρονικό περιοδικό Σ.Δ.Ε. Αγ. Αναργύρων

Υπάρχει γιορτή του πατέρα;


Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014 | Επιμέλεια: Lamaj Alma, Kώτσης Άλκης

Η γιορτή της μητέρας

Η πρώτη αναφορά στη «γιορτή της μητέρας» εντοπίζεται κάπου στην Αρχαία Ελλάδα. Ήταν γιορτή της άνοιξης αφιερωμένη στη θεά Γαία, τη μητέρα γη, μητέρα θεών και ανθρώπων. Αυτή τη διαδέχτηκε μία γιορτή αφιερωμένη στην κόρη της Γαίας, τη Ρέα, σύζυγο του Κρόνου και μητέρα του Δία, θεά της γονιμότητας.

Στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία η γιορτή της μητέρας είναι αφιερωμένη στη θεά Κυβέλη και πραγματοποιείται το μήνα Μάρτιο.

Την επόμενη αναφορά την εντοπίζουμε στην Αγγλία του 1600 με την ονομασία «Mothering Sunday”. Η ημέρα αυτή γιορταζόταν την τέταρτη Κυριακή της Σαρακοστής και κατά τη διάρκεια αυτής οι υπηρέτες που κατοικούσαν στα σπίτια των αφεντάδων τους έπαιρναν άδεια για να επισκευτούν τις μητέρες τους και να περάσουν μαζί τους τούτη τη μέρα.

Στις αρχές του 20ου αιώνα μια δασκάλα, η Anna Javris από τη Φιλαδέλφεια, κατάφερε μετά από πολύ αγώνα να καθιερώσει τη δεύτερη Κυριακή του Μάη ως επίσημη γιορτή της μητέρας στις ΗΠΑ. Το 1907 ξεκίνησε την εκστρατεία της θέλοντας με τον τρόπο αυτό να τιμήσει την μνήμη της μητέρας της και το 1914 με προεδρικό διάταγμα τα κατάφερε. Στην Ελλάδα η γιορτή της μητέρας γιορτάστηκε για πρώτη φορά στις 2 Φεβρουαρίου του 1929. Την τοποθέτησαν σε αυτή την ημερομηνία για να συμπίπτει με την χριστιανική γιορτή της Υπαπαντής. Τελικά τη δεκαετία του 1960 η γιορτή μεταφέρθηκε οριστικά στην δεύτερη Κυριακή του Μαΐου όπου και γιορτάζεται ως και σήμερα.

Η γιορτή του πατέρα

Η παγκόσμια ημέρα του πατέρα πρωτοαναγνωρίστηκε στις 19 Ιουνίου 1910 και έκτοτε γιορτάζεται κάθε τρίτη Κυριακή του Ιουνίου.

Η «ημέρα του πατέρα», όπως την αποκαλούν στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθιερώθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα, ώστε να συμπληρώσει τη «γιορτή της μητέρας» και να εορτάζεται η πατρότητα.

Ύστερα από την ανταπόκριση, που είχε η γιορτή της μητέρας (μία ιδέα της Άννα Τζάρβις), κάποιοι θέλησαν να δημιουργήσουν μία παρόμοια «γιορτή» και για τον μπαμπά. Διάφοροι διεκδικούν τη σύλληψη της ιδέας στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά επίσημα αναγνωρίζουν ότι δημιουργός της είναι... γυναίκα. Η Σονόρα Ντόντ, η οποία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην καθιέρωσή της.

Η γιορτή του πατέρα καθιερώθηκε στο Σποκέιν, της Ουάσιγκτον, το 1910. Οι πρώτες εορταστικές εκδηλώσεις έγιναν στις 19 Ιουνίου στο YMCA. Ο πατέρας της Σονόρα, βετεράνος του αμερικανικού εμφυλίου, μεγάλωσε μόνος του έξι παιδιά, καθώς είχε χάσει τη σύζυγό του. Η Σονόρα, όταν άκουσε το 1909 έναν λόγο στην εκκλησία για τη γιορτή της μητέρας, είπε στον εφημέριο πως και οι πατεράδες θα έπρεπε να έχουν, επίσης, μία ημέρα προς τιμήν τους. Αρχικά, πρότεινε η ημέρα του πατέρα να καθιερωθεί στις 5 Ιουνίου, οπότε και είχε τα γενέθλιά του ο πατέρας της, αλλά ο εφημέριος της εκκλησίας δεν είχε τον απαραίτητο χρόνο για τις προετοιμασίες και έτσι μετέφερε τη «γιορτή» για την Τρίτη Κυριακή του Ιουνίου.

Τα πρώτα χρόνια δεν έτυχε ιδιαίτερης αποδοχής και γύρω στα 1920 η Σονόρα σταμάτησε την προσπάθειά της να προωθεί τη γιορτή, καθώς αφιερώθηκε στις σπουδές της και έβλεπε πως ούτε στο Σποκέιν (όπου ξεκίνησε) δεν είχε την επιτυχία, που αρχικά πίστευε και επιθυμούσε. Η δημιουργός της γιορτής του πατέρα, όμως, φαίνεται πως έκανε μόνο ένα διάλειμμα. Επέστρεψε στην προσπάθειά της δέκα χρόνια αργότερα, αλλά αυτή τη φορά προσπάθησε να διαδώσει την ιδέα της σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πηγές
showtime-cy.blogspot.gr
antexoume.wordpress.com
www.nextdeal.gr
www.newsbomb.gr
mammaelpress.blogspot.com



Για να με ακούσετε πατήστε το play >


Ειδήσεις



Πρωτοσέλιδα εφημερίδων




Νέες και hot ταινίες


Ταινίες στα σινεμα




Αναζήτηση στο διαδίκτυο

Επισκέπτες


Flag Counter